Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Február Harmadika adatfelvétel

Felkérés csatlakozásra a „Február Harmadika” kutatáshoz

A részvételi szándék jelzésének határideje: 2012. január 12. csütörtök

2012. január 09. - FebruárHarmadika

Tisztelt Intézményvezető !

Kedves Kollégák!

 A „Február Harmadika” kutatás sorozat keretében Budapesten 1999 óta, vidéken 2005-től minden év február 3-án kérdőíves adatfelvétel zajlik a hajléktalan emberek körében. A hagyományoknak megfelelően 2012. február 3-án is lesz adatfelvétel, a 14. a sorban.

A felmérés lebonyolításához kapcsolódó költségek (adatfelvevők, válaszadók díjazása, útiköltség térítés) egy részét korábban rendszeresen támogatta a Hajléktalanokért Közalapítvány. A Közalapítvány idei forrásai nem adnak módot a finanszírozásra. Az évek alatt felépített adatbázis folytonosságának megőrzését kiemelten fontosnak tartjuk: a sok éven átívelő tendenciák követését az teszi lehetővé, hogy bizonyos ismétlődő kérdésekre minden évből rendelkezésre állnak adatok. Az elmúlt egy év során a hajléktalan emberek helyzetével, a nekik nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban számtalan jelentős változás történt, ezért szintén nagyon fontosnak tartjuk az idei adatfelvételt a változások hatásának (vagy hatástalanságának) felmérése kapcsán. Ezért a „Február Harmadika” munkacsoport úgy döntött, hogy ebben az évben is megszervezi az adatfelvételt szűkebb költségvetés mellett is.

Arra kérjük az intézményeket, hogy csatlakozzanak az adatfelvételhez annak érdekében, hogy a lehető legtöbb megkérdezett hajléktalan ember válaszai álljanak rendelkezésünkre.

A felméréssel kapcsolatos fontos információk:

A felmérés időpontja: 2012. február 3.

A felmérés során használt kérdőívet kizárólag a szállást nyújtó intézményekben és a közterületen élő hajléktalan emberek körében kell terjeszteni (a nappali melegedőkben technikai okból nem történik kérdezés).

A felméréshez való csatlakozás szándékát előre jelezni kell a februarharmadika@gmail.com címen. Kérjük, hogy a levelükben jelöljenek meg

  • egy kapcsolattartó személyt, és adják meg az elérhetőségeit (név, telefonszám és e-mail cím). A továbbiakban ezeken az elérhetőségeken fogjuk küldeni a felméréssel kapcsolatos fontos információkat;
  • a megkérdezett hajléktalan emberek várható számát intézményegységenként (szolgáltatásonként, pl. átmeneti szálló, utcai szolgálat). A felmérés előkészítése során ennek megfelelő számú kérdőívet fogunk összeállítani az intézmény számára.

A részvételi szándék jelzésének határideje: 2012. január 12. csütörtök

A felméréshez kapcsolódóan tájékoztatókra kerül sor vidéken a TÁMOP 5.3.2. projekthez kapcsolódó műhelytalálkozókon a 2012. január 23-31 közötti időszakban. A felméréssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat ezeken a találkozókon ismertetjük.

 A kutatás anonim kérdőívén alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek.  A kérdések egy része minden évben azonos, míg bizonyos specifikus kérdéscsoportok évről évre változnak. Ha összesítjük a legutóbbi hat felmérést látható, hogy ebben az időszakban ténylegesen – egy vagy több alkalommal – 27.662 különböző hajléktalan embert kérdeztünk meg.

A kutatás támogatói: Menhely Alapítvány, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Twist Olivér Alapítvány, Hajléktalanokért Közalapítvány

Idén a megszokott kérdések mellett a kérdőív tartalmaz egy kérdéscsoportot, ami azt vizsgálja, hogy a válaszadó az elmúlt év során mennyi időt töltött a különféle szállásformákban, közterületen, egészségügyi-, vagy büntetés végrehajtási intézményben, illetve lakásban. A kapott válaszok fontos információkkal fognak szolgálni arra nézve, hogy mekkora a hajléktalan lét közvetlen veszélyzónájában élők száma, akik hetekre, hónapokra ugyan képesek kikerülni az ellátó-rendszer látóteréből, de tartósan nem tudnak lakhatást biztosítani maguk számára.

A felmérésben való részvétellel, illetve a korábbi felmérések eredményeivel kapcsolatban információ kérhető elsősorban a februarharmadika@gmail.com címen, a http://februarharmadika.blog.hu/ oldalon vagy:

Szabó Andrea, 06-30-630-66-68, szabo.andrea@hajlektalanokert.hu

Gurály Zoltán: 06-20-934-58-21, guraly.zoltan@gmail.com

 

Együttműködésüket előre is köszönve,

A „Február Harmadika” munkacsoport nevében,

Gurály Zoltán, Szabó Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://februarharmadika.blog.hu/api/trackback/id/tr603532605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása