Sajtóközlemény

A lakosság többsége inkább segítené a hajléktalanokat, mint büntetné

 A lakosság 69 %-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 %-a szerint kellene inkább büntetni. Az emberek pártszimpátiája nem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket. A kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

Csupán minden harmadik ember gondolja azt, hogy a hajléktalanok maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Az emberek közel kétharmadát azért zavarja, hogy vannak hajléktalanok, mert azt gondolják, hogy jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. A döntő többségnek az a véleménye, hogy segíteni kellene a hajléktalanokat is, hogy a munkájukból megéljenek (85%), több emberi és szociális gondoskodás kellene (80%), és hasznos lenne több hajléktalanszállót építeni, több férőhelyet kialakítani (78%). De sokan javasolják azt is, hogy hasznos lenne kevésbé komfortos szociális bérlakásokat felajánlani a hajléktalanoknak (64%), vagy valamilyen lakhatási támogatást nyújtani a hajléktalanok részére (61%).

Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A többség az utóbbi megoldásokat nem támogatja.

Megrázó eredménye a felmérésnek, hogy a felnőtt korú lakosság 7 %-a úgy nyilatkozott, hogy van az ismerősei, rokonai, családtagjai közül valaki, aki hajléktalan. Vagyis több, mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról.

(Az országos reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte személyes megkérdezéssel 2013 márciusának utolsó hetében a Menhely Alapítvány felkérésére.) 

A Február Harmadika Munkacsoport ezévi adatfelvétele során közel tízezer hajléktalan ember is válaszolt ugyanezekre a kérdésekre. (Mind a hajléktalan emberek, mind a budapesti lakosság véleményének változásáról összehasonlítható adatok is rendelkezésre állnak 2007-ből és 2005-ből.) Az érintett hajléktalan emberek zöme is elsősorban munkát szeretne (82%), valamilyen lakhatási támogatást (73%), több hajléktalanszállót (72%), vagy éppen kevésbé komfortos szociális bérlakásokat (71%). Ugyan a szállókon élő hajléktalanok és a közterületeken megkérdezett fedél nélküliek véleménye markánsan eltér arról, hogy rá kellene-e kényszeríteni a hajléktalanokat arra, hogy használják a hajléktalanszállókat, és ne az utcán aludjanak, illetve ki kellene-e tiltani őket a belvárosból, azonban döntő többségük nem ért egyet helyzetük ilyen kezelésével.

 

Budapest, 2013. április 21.                                                   Dr. Győri Péter

                                                                                          Menhely Alapítvány

                                                                                          gyori_peter@yahoo.com

Letöltések:

Sajtóközlemény letölthető

Grafikonos illusztráció letölthető:

Kedves Kollégák!

A 15. "Február Harmadika" adatfelvétel lesz holnap. A letöltések között találjátok az adatfelvétellel kapcsolatos információkat tartalmazó tájékoztatót, valamint az ajándéksorsolás ismertetőjét, és részvételi nyilatkozatát. Az ismertetőt ki is lehet plakátolni az intézményekben az adatfelvétel idején. A sorsolásról - a sorsolás szabályosságának igazolására - minden szállón töltsetek ki sorsolási jegyzőkönyvet (a mintáját szintén csatoltam). 

Megtalálható még a kitöltendő megállapodás mintája, mely a gondozási díj kifizetéséhez szükséges.
Ezen felül ízelőül letölthető a 2012-es február harmadika felmérés adataiból készült előadás diasora, melyet műhelytalálkozókon bemutattunk.
A felmérésben való részvétellel kapcsolatban információ kérhető a februar3kutatas@gmail.com címen, valamint a felmérés ideje alatt folyamatosan az alábbi elérhetőségeken:
A Február Harmadika Munkacsoport nevében köszönjük az adatfelvételben való közreműködéseteket!
Letöltések:

Kedves Kollégák!

A Február Harmadika Munkacsoport a mai napon tartott sajtótájékoztatóján publikálta a 2012. évi adatfelvétel első eredményeit, gyorsjelentését.
A tájékoztatón bemutatott diák elérhetőek az alábbi linkről:
http://www.bmszki.hu/f3/2012
Köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, minden részt vevő szervezetnek, és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban, hogy immár 14. alkalommal segítették az adatfelvételt!

Február Harmadika Munkacsoport

Az adatfelvétel lezárult

2012.02.09. 21:37

A tegnapi nappal az utcai szolgálatok is befejezték a kérdezést, ezzel a 2012. évi "Február Harmadika" adatfelvétel lezárult. 

Köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, 

minden részt vevő szervezetnek,

és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban,

hogy immár 14. alkalommal segítették az adatfelvételt.

Az adatrögzítés befejezését követően jelentkezünk az első eredményekkel.

Február Harmadika Munkacsoport

A budapesti szállást nyújtó intézmények nagy részéből visszaérkeztek a kérdőívek.

A vidéki intézmények is befejezték a kérdezést a szállókon.

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki ilyen körülmények között időt és energiát áldozott a kérdőívekre!

Köszönjük a kérdőívet kitöltő hajléktalan embereknek az együttműködést, és köszönjük a kérdőíveket összegyűjtő, a válaszadást segítő szociális munkásoknak az odafigyelést!

Mindenkinek kitartást a rendkívüli időjárási helyzetben.

Csütörtökön (9-én) várjuk a budapesti utcai szolgálatokat.

A Február Harmadika Munkacsoport

Kedves kollégák a gépi tombolához szükséges táblázat elérhető itt.

Jó Tombolázást!

Köszönet

2012.02.02. 20:52

Kedves Kollégák!

Köszönjük, hogy ennyien csatlakoztatok a holnapi adatfelvételhez!

Tudjuk, hogy az időjárás nem könnyíti meg a dolgotokat, ezért ebben az évben mindenkit különös tisztelet illet, aki munkája mellett időt szakít a kérdőívek átadására, és kitöltésére is.

Kitartást kívánunk az elkövetkező napokhoz!

Ha a kérdőívek kitöltése közben kérdésetek merülne fel, keressetek minket a megadott telefonszámokon.

A Február Harmadika Munkacsoport

Kedves Kollégák!

Kérjük, hogy aki eddig nem jelezte részvételi szándékát, de be szeretne kapcsolódni a felmérésbe az legkésőbb 2012. január 16. (hétfő) délelőtt 10:00 óráig küldjön e-mailt a februarharmadika@gmail.com címre.

Kérjük még, hogy a levélben mindenképpen szerepeljen a megkérdezettek várható száma, a kapcsolattartó neve, telefonszáma, és e-mail címe.

Segítségeteket előre is köszönjük!

Tisztelt Intézményvezető !

Kedves Kollégák!

 A „Február Harmadika” kutatás sorozat keretében Budapesten 1999 óta, vidéken 2005-től minden év február 3-án kérdőíves adatfelvétel zajlik a hajléktalan emberek körében. A hagyományoknak megfelelően 2012. február 3-án is lesz adatfelvétel, a 14. a sorban.

A felmérés lebonyolításához kapcsolódó költségek (adatfelvevők, válaszadók díjazása, útiköltség térítés) egy részét korábban rendszeresen támogatta a Hajléktalanokért Közalapítvány. A Közalapítvány idei forrásai nem adnak módot a finanszírozásra. Az évek alatt felépített adatbázis folytonosságának megőrzését kiemelten fontosnak tartjuk: a sok éven átívelő tendenciák követését az teszi lehetővé, hogy bizonyos ismétlődő kérdésekre minden évből rendelkezésre állnak adatok. Az elmúlt egy év során a hajléktalan emberek helyzetével, a nekik nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban számtalan jelentős változás történt, ezért szintén nagyon fontosnak tartjuk az idei adatfelvételt a változások hatásának (vagy hatástalanságának) felmérése kapcsán. Ezért a „Február Harmadika” munkacsoport úgy döntött, hogy ebben az évben is megszervezi az adatfelvételt szűkebb költségvetés mellett is.

Arra kérjük az intézményeket, hogy csatlakozzanak az adatfelvételhez annak érdekében, hogy a lehető legtöbb megkérdezett hajléktalan ember válaszai álljanak rendelkezésünkre.

A felméréssel kapcsolatos fontos információk:

A felmérés időpontja: 2012. február 3.

A felmérés során használt kérdőívet kizárólag a szállást nyújtó intézményekben és a közterületen élő hajléktalan emberek körében kell terjeszteni (a nappali melegedőkben technikai okból nem történik kérdezés).

A felméréshez való csatlakozás szándékát előre jelezni kell a februarharmadika@gmail.com címen. Kérjük, hogy a levelükben jelöljenek meg

  • egy kapcsolattartó személyt, és adják meg az elérhetőségeit (név, telefonszám és e-mail cím). A továbbiakban ezeken az elérhetőségeken fogjuk küldeni a felméréssel kapcsolatos fontos információkat;
  • a megkérdezett hajléktalan emberek várható számát intézményegységenként (szolgáltatásonként, pl. átmeneti szálló, utcai szolgálat). A felmérés előkészítése során ennek megfelelő számú kérdőívet fogunk összeállítani az intézmény számára.

A részvételi szándék jelzésének határideje: 2012. január 12. csütörtök

A felméréshez kapcsolódóan tájékoztatókra kerül sor vidéken a TÁMOP 5.3.2. projekthez kapcsolódó műhelytalálkozókon a 2012. január 23-31 közötti időszakban. A felméréssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat ezeken a találkozókon ismertetjük.

 A kutatás anonim kérdőívén alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek.  A kérdések egy része minden évben azonos, míg bizonyos specifikus kérdéscsoportok évről évre változnak. Ha összesítjük a legutóbbi hat felmérést látható, hogy ebben az időszakban ténylegesen – egy vagy több alkalommal – 27.662 különböző hajléktalan embert kérdeztünk meg.

A kutatás támogatói: Menhely Alapítvány, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Twist Olivér Alapítvány, Hajléktalanokért Közalapítvány

Idén a megszokott kérdések mellett a kérdőív tartalmaz egy kérdéscsoportot, ami azt vizsgálja, hogy a válaszadó az elmúlt év során mennyi időt töltött a különféle szállásformákban, közterületen, egészségügyi-, vagy büntetés végrehajtási intézményben, illetve lakásban. A kapott válaszok fontos információkkal fognak szolgálni arra nézve, hogy mekkora a hajléktalan lét közvetlen veszélyzónájában élők száma, akik hetekre, hónapokra ugyan képesek kikerülni az ellátó-rendszer látóteréből, de tartósan nem tudnak lakhatást biztosítani maguk számára.

A felmérésben való részvétellel, illetve a korábbi felmérések eredményeivel kapcsolatban információ kérhető elsősorban a februarharmadika@gmail.com címen, a http://februarharmadika.blog.hu/ oldalon vagy:

Szabó Andrea, 06-30-630-66-68, szabo.andrea@hajlektalanokert.hu

Gurály Zoltán: 06-20-934-58-21, guraly.zoltan@gmail.com

 

Együttműködésüket előre is köszönve,

A „Február Harmadika” munkacsoport nevében,

Gurály Zoltán, Szabó Andrea

„Február harmadika” kutatás keretében 1999. óta minden év február 3-án kérdőíves adatfelvétel zajlik a hajléktalan emberek körében, vagyis 2012. február 3-án a 14. felmérést fogjuk lebonyolítani. Az anonim kérdőíven alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek.  A kérdések egy része minden évben azonos, míg bizonyos specifikus kérdéscsoportok évről évre változnak.