Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Budapesten legalább 7755 embernek nincs otthona!

Gyorsjelentés a Február Harmadika Adatfelvétel 2011. évi adatairól

2011. március 11. - FebruárHarmadika

Budapesten legalább 7755 embernek nincs otthona! − Gyorsjelentés a 2011. évi hajléktalan-adatfelvételről

2011. február 3-án − mint 1999. óta minden február 3-án − felteszünk néhány kérdést az utcán éjszakázó és szállón lakó hajléktalan embereknek. Az adatfeldolgozás végleges eredménye 2011 májusában várható, de néhány előzetes adatot fontosnak tartunk megosztani a nyilvánossággal.

Az adatfelvétel célja egyrészt „pillanatfelvétel" elkészítése a hajléktalan-ellátást igénybevevőkről, továbbá az, hogy rendelkezésre álljanak olyan összehasonlítható adatok, melyekből láthatóak a tendenciák. Ez a kérdőíves adatfelvétel nem azonos a hajléktalan emberek „népszámlálásával”. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes, abban nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan ember vett részt. Azokra a hajléktalan emberekre terjedt ki a kérdezés, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. 2011. február 3-án Budapesten éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni. Budapesten a férőhelyek 85%-a a pesti oldalon, 15%-a pedig Budán van.

Ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona fővárosunkban.

A legfontosabb hír, hogy nem történt jelentős változás az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében az elmúlt évekhez képest. Az esetszámok 10%-os érték alatti csökkenése általános. Vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma.

Egyes vidéki városokban kiemelkedően magas a hajléktalan emberek száma.

Hét nagyobb városban az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket! Így Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben.

A hajléktalan emberek 60%-a vidéki városokban él, míg 40%-a a fővárosban.

Az adatfelvétel a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás Közalapítvány támogatásával történt.

A 2011. február 3-i adatfelvétel közreműködői: BMSZKI, Hajléktalanokért Közalapítvány, Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány voltak.

További információk: www.menhely.hu

Kapcsolattartó:

Matlári Ferenc, szociális munkás: +36 20 318 03 94 matlari.ferenc@menhely.hu

Gurály Zoltán, szociális munkás: +36 20 934 58 21 modszertan@menhely.hu

Gyorsjelentés a Február Harmadika Adatfelvétel 2011. évi adatairól

A bejegyzés trackback címe:

https://februarharmadika.blog.hu/api/trackback/id/tr3114536268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.