Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

A lakosság többsége inkább segítené a hajléktalanokat, mint büntetné

A lakosság 69 %-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 %-a szerint kellene inkább büntetni. Az emberek pártszimpátiája nem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket. A kormánypártok szimpatizánsainak

2013. április 22. - FebruárHarmadika

Sajtóközlemény

A lakosság többsége inkább segítené a hajléktalanokat, mint büntetné

 A lakosság 69 %-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 %-a szerint kellene inkább büntetni. Az emberek pártszimpátiája nem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket. A kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

Csupán minden harmadik ember gondolja azt, hogy a hajléktalanok maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Az emberek közel kétharmadát azért zavarja, hogy vannak hajléktalanok, mert azt gondolják, hogy jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. A döntő többségnek az a véleménye, hogy segíteni kellene a hajléktalanokat is, hogy a munkájukból megéljenek (85%), több emberi és szociális gondoskodás kellene (80%), és hasznos lenne több hajléktalanszállót építeni, több férőhelyet kialakítani (78%). De sokan javasolják azt is, hogy hasznos lenne kevésbé komfortos szociális bérlakásokat felajánlani a hajléktalanoknak (64%), vagy valamilyen lakhatási támogatást nyújtani a hajléktalanok részére (61%).

Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A többség az utóbbi megoldásokat nem támogatja.

Megrázó eredménye a felmérésnek, hogy a felnőtt korú lakosság 7 %-a úgy nyilatkozott, hogy van az ismerősei, rokonai, családtagjai közül valaki, aki hajléktalan. Vagyis több, mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról.

(Az országos reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte személyes megkérdezéssel 2013 márciusának utolsó hetében a Menhely Alapítvány felkérésére.) 

A Február Harmadika Munkacsoport ezévi adatfelvétele során közel tízezer hajléktalan ember is válaszolt ugyanezekre a kérdésekre. (Mind a hajléktalan emberek, mind a budapesti lakosság véleményének változásáról összehasonlítható adatok is rendelkezésre állnak 2007-ből és 2005-ből.) Az érintett hajléktalan emberek zöme is elsősorban munkát szeretne (82%), valamilyen lakhatási támogatást (73%), több hajléktalanszállót (72%), vagy éppen kevésbé komfortos szociális bérlakásokat (71%). Ugyan a szállókon élő hajléktalanok és a közterületeken megkérdezett fedél nélküliek véleménye markánsan eltér arról, hogy rá kellene-e kényszeríteni a hajléktalanokat arra, hogy használják a hajléktalanszállókat, és ne az utcán aludjanak, illetve ki kellene-e tiltani őket a belvárosból, azonban döntő többségük nem ért egyet helyzetük ilyen kezelésével.

 

Budapest, 2013. április 21.                                                   Dr. Győri Péter

                                                                                          Menhely Alapítvány

                                                                                          gyori_peter@yahoo.com

Letöltések:

Sajtóközlemény letölthető

Grafikonos illusztráció letölthető:

Február Harmadika Kutatás 2013.

Kedves Kollégák!

A 15. "Február Harmadika" adatfelvétel lesz holnap. A letöltések között találjátok az adatfelvétellel kapcsolatos információkat tartalmazó tájékoztatót, valamint az ajándéksorsolás ismertetőjét, és részvételi nyilatkozatát. Az ismertetőt ki is lehet plakátolni az intézményekben az adatfelvétel idején. A sorsolásról - a sorsolás szabályosságának igazolására - minden szállón töltsetek ki sorsolási jegyzőkönyvet (a mintáját szintén csatoltam). 

Megtalálható még a kitöltendő megállapodás mintája, mely a gondozási díj kifizetéséhez szükséges.
Ezen felül ízelőül letölthető a 2012-es február harmadika felmérés adataiból készült előadás diasora, melyet műhelytalálkozókon bemutattunk.
A felmérésben való részvétellel kapcsolatban információ kérhető a februar3kutatas@gmail.com címen, valamint a felmérés ideje alatt folyamatosan az alábbi elérhetőségeken:
A Február Harmadika Munkacsoport nevében köszönjük az adatfelvételben való közreműködéseteket!
Letöltések:

A 2012. évi Február Harmadika Adatfelvétel első eredményei

Kedves Kollégák!

A Február Harmadika Munkacsoport a mai napon tartott sajtótájékoztatóján publikálta a 2012. évi adatfelvétel első eredményeit, gyorsjelentését.
A tájékoztatón bemutatott diák elérhetőek az alábbi linkről:
Köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, minden részt vevő szervezetnek, és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban, hogy immár 14. alkalommal segítették az adatfelvételt!

Február Harmadika Munkacsoport

Az adatfelvétel lezárult

A tegnapi nappal az utcai szolgálatok is befejezték a kérdezést, ezzel a 2012. évi "Február Harmadika" adatfelvétel lezárult. 

Köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, 

minden részt vevő szervezetnek,

és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban,

hogy immár 14. alkalommal segítették az adatfelvételt.

Az adatrögzítés befejezését követően jelentkezünk az első eredményekkel.

Február Harmadika Munkacsoport

Köszönjük az eddigi kitöltők, és segítőik munkáját

A budapesti szállást nyújtó intézmények nagy részéből visszaérkeztek a kérdőívek.

A vidéki intézmények is befejezték a kérdezést a szállókon.

Mindenkinek nagyon köszönjük, aki ilyen körülmények között időt és energiát áldozott a kérdőívekre!

Köszönjük a kérdőívet kitöltő hajléktalan embereknek az együttműködést, és köszönjük a kérdőíveket összegyűjtő, a válaszadást segítő szociális munkásoknak az odafigyelést!

Mindenkinek kitartást a rendkívüli időjárási helyzetben.

Csütörtökön (9-én) várjuk a budapesti utcai szolgálatokat.

 

A Február Harmadika Munkacsoport