Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Február Harmadika Adatfelvétel 2020.

Csatlakozási határidő 2019. december 18.

2019. december 12. - FebruárHarmadika

Kedves Kollégák!

 

folder.jpg2020-ban is lesz "Február Harmadika” kutatás. Ez az év különleges lesz, mivel változatlan terjedelemben három tematikus kutatásnak (Tárki Csoport, Pécsi Orvostudományi Egyetem, lelki otthontalanság) ad otthont a Február Harmadika adatfelvétel kérdőíve (lásd a Felkérésben). Ezek összehangolása, megszervezése miatt

kérünk Titeket, hogy amint csak tudtok, de legkésőbb december 18-áig jelezzetek nekünk vissza

a részvételi szándékotokról a dokumentumban lévő táblázat visszaküldésével (csakúgy, mint tavaly).

           A felkérőlevél letöltése

Kérjük, hogy idén is minden intézménytípushoz külön-külön táblázatot küldjetek, és nappali melegedőkben nem végezzük az adatfelvételt a duplikáció miatt. Illetve kérjük, hogy idén is egy felelőse legyen az adatfelvétel levezetésének, akivel kapcsolatban tudunk lenni, illetve akinek a nevére tudjuk majd a közreműködési díjat utalni!

Üdvözlettel,
   Gurály Zoltán a F3 munkacsoport nevében

Kapcsolattartó: Popovics Judit: 0620/270 7813

Harmadszorra sem ez a megoldás

Gyorsjelentés a Február Harmadika adatfelvétel 2019. évi eredményeiről

Huszonegyedik alkalommal került sor 2019. február 3-án a Február Harmadika Munkacsoport országos hajléktalan adatfelvételére. A Budapesten és vidéki városokban, közterületen és szállásokon végrehajtott önkéntes felvétel során 8568 hajléktalan helyzetben lévő ember és a velük kapcsolatban lévő szociális segítők válaszait gyűjtötték össze.

Miután először 2012 tavaszán, másodszor 2013 őszén, végül harmadszor 2018-ban is módosították a szabálysértési törvényt (és kétszer az Alaptörvényt is) annak érdekében, hogy betiltsák az életvitelszerű közterületen tartózkodást, most a kutatók különös figyelmet fordítottak arra, hogy a legutóbbi tiltás vajon milyen konkrét hatást gyakorolt az érintettekre? A felmérés eredményei azt mutatják, hogy azok közül, akik a tavalyi tiltást megelőzően (október 15-e előtt) közterületen aludtak, minden harmadik embert figyelmeztettek ennek jogi következményeire, 46%-uk azonban még február elején is közterületen éjszakázott. A nagyobb vidéki városok egy részében (például Pécsett, Miskolcon) a közterületen kint maradtak aránya ennél jóval magasabb (70-78%) volt – a befogadó helyek szűkössége miatt. A megkérdezettek válaszai és a több éves összehasonlítás azt mutatta, hogy az érintettek ebben az időszakban elsősorban a téli hideg miatt költöznek be a szállásokra, vagy más fűtött helyekre. Az összes megkérdezettnek mindössze 15%-a válaszolta, hogy október 15-e után azért nem aludt közterületen, mert attól félt, hogy megbüntethetik.

A kutatók azt is megkérdezték, hogy maguk az érintett hajléktalan emberek hogyan vélekednek a valódi megoldás módjáról. Túlnyomó többségük (79%) szerint elsősorban emberi lakhatásra és olyan munkára, bérekre lenne szükség, melyből meg is lehetne élni. Sokan (2/3-uk) válaszolták, hogy lakhatási támogatásra, több szociális-mentális segítségre, több szálláshelyre, ezek színvonalának a javítására, illetve elérhető bérű lakások felajánlására lenne szükség. Nagy többségük teljesen elutasítja a büntető jellegű helyzetmegoldást.

A szociális segítők – a megkérdezettek személyre szabott diagnózisa alapján – legtöbb esetben az egyéni szociális munkát, a pénzbeli támogatást és a megfelelő lakhatás biztosítását látják szükségesnek. Szintén sok esetben – elsősorban a szállókon lakók körében – pszichiátriai, addiktológiai kezelésre, gyógyításra, sőt ápolás-gondozásra is szükség lenne.

A kutatók meglátása szerint a hajléktalanok, s azon belül a közterületen élő fedél nélküliek számának az alakulására, több éves összehasonlításban – számos egyéb tényező mellett – a legnagyobb mértékben a munkaerőpiaci változások hatnak. A legutóbbi időszak kedvező munkaerőpiaci mozgásai következtében a munkaképesebbek kikerülhettek a hajléktalan létből, így azonban az idősebbek, a fizikai és mentális fogyatékkal elők, a tartósan betegek, a függőségben szenvedők aránya jelentősen megnőtt a hajléktalanok körében. Közülük sokakat ér abúzus a közterületeken, sokan gyakran éheznek, megfelelő ellátáshoz nem jutnak.

Az ilyen helyzetben lévők számára az ellátás, segítség helyett a büntetés eddig sem, s most sem nyújt megoldást.

Húsz év - Huszonegy Február Harmadika Adatfelvétel

Kedves Kollégák! Huszonegyedszerre is KÖSZÖNJÜK!

1999. február harmadikán töltötték ki az első kérdőíveinket a hajléktalan emberek. Húsz éve annak, hogy a szociális munkások, segítők először fogták a kezükbe a Február Harmadika Adatfelvétel dossziéit hogy kiosszák a kérdőíveket. Az évek során rengeteg ember segítsége és támogatása kellett ahhoz, hogy mindez huszonegy alkalommal megismétlődhessen.

Húsz év alatt rengeteg változáson ment át a felmérés, máshogy, más kérdéseket teszünk fel, más embereknek. Ami változatlan az évek során az a kiapadhatatlan kíváncsiság, amivel minden év február harmadikán figyeljük a friss eredményeket, hallgatjuk a segítők beszámolóit és várjuk az eredményeket. Hiszünk benne, hogy évről-évre gyűjtött adataink elengedhetetlenek ahhoz, hogy a magyarországi hajléktalanságról alkotott képünket valódi tények, valódi emberek válaszai alapján alakítsuk.

Jó munkát kívánunk Nektek!

2019. február harmadikán.

Huszonegyedik alkalommal.

Ui.: Nagyon örülnénk, ha készítenétek néhány fotót arról, ahogy nálatok zajlik a kérdőívek kitöltése (olyat, amit esetleg közzé is tehetünk). Szeretnénk megmutatni másoknak is, hogy milyen egy Február Harmadika adatfelvétel hangulata egy szállón, vagy egy sátor mellett fagyoskodva! A képeket a februar3kutatas@gmail.com címen várjuk (nagyon).

Bal oldalon a legfelső polcon az 1999-ben felvett kérdőívek vannak a megsárgult dossziékban, majd sorban a többi év talán 2008-ig.
dsc_1206_resize.JPG

A 2019-es felmérés tájékoztatói:

Készítettünk nektek egy tájékoztatót, amiben az online felület használatához találtok mindenféle hasznos és praktikus információt: F3_2019_Adatrögzítési_Segítségek

Az adatfelvétel általános tájékoztatóját is le tudjátok tölteni: F3_2019_Általános_Tájékoztató

A GDPR (Adatkezelési) tájékoztatót itt találjátok: F3_2019_GDPR_Adatkezelési_Tájékoztató

Gurály Zoli idei előadása Pécsen:

Gurály Zoli előadása Kecskeméten:

Ha az adatfelvétel, vagy az adatrögzítés során kérdésetek lenne, akkor keressetek minket e-mailben, vagy a megadott telefonszámainkon.

 

Február Harmadika Adatfelvétel 2019.

20 éves a Február Harmadika adatfelvétel

TISZTELT INTÉZMÉNYVEZETŐK! KEDVES KOLLÉGÁK!dsc_6864.JPG

„Február Harmadika” adatfelvételt 1999 óta Budapesten, 2006-tól vidéken is megszervezzük minden év február 3-án a szálláshelyeken és a közterületen élő hajléktalan emberek körében.

20 évvel az első kérdezés után idén a 21. adatfelvétel szervezésébe kezdtünk.

A kérdőíves adatfelvételben hajléktalan embereket, és 2017. óta a segítőiket is megkérdezzük. Néhány éve célunk a hajléktalan emberek csoportját jellemző alapvető információ (kor, nemi összetétel, jövedelem, fizikai-, mentális állapos stb.) megismerésén túl ezen emberek szolgáltatási szükségleteinek feltárása, a megfelelő segítségnyújtási eszközök feltérképezése is.

KÉRJÜK A KÖZREMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKOT ELŐZETESEN 2019. JANUÁR 5-IG JELEZZÉTEK!

A felkérőlevél letöltése

A FELMÉRÉSBEN VALÓ RÉSZVÉTELLEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓ KÉRHETŐ: elsősorban a februar3kutatas@gmail.com címen.

Együttműködéseteket előre is köszönjük!

A „Február Harmadika” munkacsoport nevében,

   Gurály Zoltán

Prezentációk a Február Harmadika adatfeltétel adataiból

Elhangzottak a Hajléktalanellátás Éves Országos Konferenciáin

 

Február Harmadika kutatás 2015. évi eredményeinek bemutatása – Gurály Zoltán (Menhely Alapítvány, F3 munkacsoport) - Az előadáson használt prezentáció letöltése (2016. Szeptember 8. csütörtök)

Ki is a hajléktalan? (alcím: Az utca emberének véleménye a hajléktalan emberről és a hajléktalan ember véleménye a hajléktalanellátásról) – Szekcióvezetők: Gurály Zoltán (Menhely Alapítvány) és Szabó Andrea (Február Harmadika Munkacsoport) a szekcióülésen használt prezentációk letöltése (2015. Szeptember 4. péntek)

Február Harmadika adatfelvétel eredményei  Gurály Zoltán (február Harmadika Munkacsoport) az előadás során használt prezentáció letöltéseaz előadásról készült videó megtekintése (2014. augusztus 29. péntek)

Háborús állapotok? -– Poszttraumás stressz zavarra utaló jelek a hajléktalan emberek körében a „Február Harmadika” adatfelvétel alapján - Szabó Andrea (Február Harmadika Munkacsoport) az előadás során használt prezentáció letöltéseaz előadásról készült videó megtekintése (2014. augusztus 29. péntek)

Február Harmadika Adatfelvétel 2013. – Gurály Zoltán (Február Harmadika Munkacsoport) - az előadásról készült videó megtekintése  (2013. augusztus 30. péntek)

Szimulációs modellek alkalmazása hajléktalanság problémáira – Gurály Ottó (kutatófizikus) az előadásról készült videó megtekintése (2013. augusztus 30. péntek)

Kik kopogtatnak nálunk? - a "Február Harmadika" adatfelvétel eredményei – Gurály Zoltán („Február Harmadika” munkacsoport) (2012. augusztus 30. csütörtök)

Február 3. kutatás 2011. – Gurály Zoltán, „Február 3.” munkacsoport (2011. SZEPTEMBER 15. CSÜTÖRTÖK)

A 2010. évi „Február 3.” kutatás tapasztalatai - Gurály Zoltán, Menhely Alapítvány (2010. szeptember  9. csütörtök)

Munkavállalói szándék a hajléktalan emberek körében – Hajléktalan emberek válaszai 2009. február 3-án – Gurály Zoltán, Menhely Alapítvány (2009. szeptember 25.)

„Február 3.” – Gurály Zoltán, Menhely Alapítvány (2008. szeptember 18.)

„Február 3.” – Gurály Zoltán (Menhely Alapítvány) (az előadás első része és második része) (2007. szeptember 21. péntek)