Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Február Harmadika adatfelvétel

"AZ ALSÓ TÍZEZER" - GYORSJELENTÉS A 2015. FEBRUÁRI HAJLÉKTALAN ADATFELVÉTELRŐL

2015. április 15. - FebruárHarmadika
A Február Harmadika Munkacsoport a Menhely Alapítvány, a BMSZKI, a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával és több tucat hajléktalan-ellátó szervezet közreműködésével működő önkéntes és független kutatócsoport. A Munkacsoport immár 17. éve minden év februárjában több ezer hajléktalan ember életviszonyait rögzíti. A szakértői elemzések a folyamatosan megjelenő „Otthontalanul…Tégy az emberért!” kötetekben olvashatóak.
 
2015. február 3-án 10.928 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt az országos felmérés kérdéseire, közülük 3689 ember közterületen élt, 7239 ember hajléktalanszállón lakott. 76 településről (városból) 278 szolgáltató működött közre az adatfelvételben. Ebben az évben is kétszer annyi fedél nélkül élő embert talált a felmérés a vidéki városokban (2488 fő), mint Budapesten (1201 fő). Egy évvel ezelőtt „korai öröm” volt azt gondolni, hogy Budapesten tartósan és jelentősen csökken a fedél nélkül élők száma. A helyzet inkább az, hogy évről-évre hullámzó, egészében enyhén csökkenő a közterületeken élők száma Budapesten. Ezen belül is a belső kerületekben csökken, Budán és a külső pesti, dél-pesti kerületekben növekszik a fedél nélkül élők száma.
Szegeden, Debrecenben és különösen Pécsett több ember él fedél nélkül, mint ahányan szállón kapnak helyet. Budapesten, Győrött és különösen Dunaújvárosban, Szombathelyen a fedél nélkül élők aránya a hajléktalan népességen belül az országos átlagnál kisebb.
 
Öt év alatt legalább 50 ezer különböző ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni, vagy hajléktalan szállást igénybe venni. A sokak által vitatott hajléktalan-ellátás öt év alatt legalább 50 ezer krízis helyzetben lévő embernek nyújtott segítséget. Ez egyben azt is jelenti, hogy hátrahagyott gyerekeikkel, közvetlen családtagjaikkal együtt öt év alatt legalább 100 ezer embert érintett közvetlenül a hajléktalanság Magyarországon.
 
Továbbra is nagyon sokan betegek, munkaképtelenek, tartósan munkanélküliek a hajléktalan helyzetben lévők közül, tíz hajléktalan emberből mindössze egy él rendszeres, kettő él alkalmi munkából. 
A hajléktalan élethelyzet a szélsőséges kirekesztettség egy formája, az egyéni, társadalmi, intézményi megtartó erők, segítő rendszerek hiányának folyamatosan elfogadhatatlan következménye.
 
Budapest, 2015. április                Február Harmadika Munkacsoport
 
Kontakt: Gurály Zoltán: februarharmadika(at)menhely(pont)hu
 
 
Köszönjük minden válaszadó hajléktalan embernek, minden részt vevő szervezetnek, és a kérdőívek kitöltését segítő minden kollégának az országban, hogy immár 17. alkalommal önzetlenül segítették ezt az ÓRIÁSI adatfelvételt!
 
 
A hajléktalan emberek 2015 február 3-i 
kérdőíves adatfelvételének támogatói:
 
Hajléktalanokért Közalapítvány, BMSZKI, 
Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://februarharmadika.blog.hu/api/trackback/id/tr4514535878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása