Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Február Harmadika adatfelvétel

A "Február Harmadika" adatfelvételről röviden

2018. március 22. - FebruárHarmadika

A „Február harmadika” adatfelvétel keretében 1999. óta minden év február 3-án kérdőíves adatfelvétel zajlik a hajléktalan emberek körében. Az anonim kérdőíven alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek.  A kérdések egy része minden évben azonos, míg bizonyos specifikus kérdéscsoportok évről évre változnak.

Az adatfelvételek során minden hajléktalan embert próbálunk elérni, akit a felmérésben résztvevő hajléktalan-ellátó intézmények hajléktalanként ismertek, tehát törekszünk a teljes körű adatgyűjtésre*. Évente 8.000 - 10.000 hajléktalan ember válaszol a kérdéseinkre országszerte. Elemzéseinket és tanulmányainkat egy - európai- és világviszonylatban is  - egydülálló adatbázisra építjük. Az elmúlt húsz év alatt több tízezer hajléktalan ember válaszi segítették, hogy teljesebb képet kapjunk a magyarországi hajléktalanságról, a hajléktalan emberek életheztetéről. Adataink lehetővé teszik, hogy nyomon kövessük a változásokat, a bíztatő és az aggodalomra okot adó tendenciákat.

A „Február Harmadika” kutatás támogatói (2018):

Menhely Alapítvány, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Twist Olivér Alapítvány, Hajléktalanokért Közalapítvány

A „Február Harmadika” Munkacsoport tagjai (2018):

Bényei Zoltán, Breitner Péter, Gurály Zoltán, Győri Péter, Kovács Ivetta, Mózer Péter, Szabó Andrea

A kutatással kapcsolatban információ kérhető a februarharmadika@gmail.com címen.

* Ennek a módszernek is megvannak azonban a maga korlátai: az intézmények (így egész települések is) önkéntesen csatlakoznak a felméréshez, a kérdőív kitöltése is önkéntes, és a kapacitáskorlátok arányában a résztvevő szolgáltatóknál sem minidig jut el minden igénybevevőhöz a kérdőív, illetve az adatfelvétel időszakában nem minden utcán élővel találkoznak az utcai szolgálatok munkatársai.

A bejegyzés trackback címe:

https://februarharmadika.blog.hu/api/trackback/id/tr7913766934
süti beállítások módosítása