Hajléktalanság Magyarországon - A "Február Harmadika" munkacsoport által közzétett információk

Február Harmadika adatfelvétel

Február Harmadika adatfelvétel

A "Február Harmadika" Kutatásról röviden

2012. január 08. - FebruárHarmadika

„Február harmadika” kutatás keretében 1999. óta minden év február 3-án kérdőíves adatfelvétel zajlik a hajléktalan emberek körében, vagyis 2012. február 3-án a 14. felmérést fogjuk lebonyolítani. Az anonim kérdőíven alapadatokra, a hajléktalanná válásra, a hajléktalanként eltöltött időre, a jövedelemre, munkavállalásra, és az életmódra vonatkozó kérdések szerepelnek.  A kérdések egy része minden évben azonos, míg bizonyos specifikus kérdéscsoportok évről évre változnak.

Az adatfelvételek során mindenkit igyekeztünk elérni, akit a felmérésben résztvevő hajléktalan-ellátó intézmények hajléktalanként ismertek, tehát törekedtünk a teljes körű adatgyűjtésre. Ennek a módszernek is megvannak azonban a maga korlátai: az intézmények (így egész települések is) önkéntesen csatlakoznak a felméréshez, a kérdőív kitöltése is önkéntes, és a kapacitáskorlátok arányában a résztvevő szolgáltatóknál sem minidig jut el minden igénybevevőhöz a kérdőív, illetve az adatfelvétel időszakában nem minden utcán élővel találkoznak az utcai szolgálatok munkatársai.

Gyakorlati okokból[1] nem az adatfelvétel-sorozat teljes időszakát tekintjük át az alábbiakban, hanem csak az elmúlt öt évet: a 2006. február 3. és 2011. február 3. közötti időszakban lezajlott hat felmérés adatait. A legtöbb ember, akivel egy napon találkoztunk 8.100 fő volt, a legkevesebb megkérdezett 6.800 fő volt. A kérdezés döntően minden évben ugyanazokban a városokban, ugyanazokban az intézményekben zajlott: Budapesten, Pécsen, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten minden egyes évben kérdeztünk; míg voltak települések, ahol nem minden évben csatlakoztak a szolgáltatók a felméréshez (a felmérésben való részvételre semmi nem kötelezi az intézményeket, van olyan szolgáltató, amely a kezdetektől fogva csak minden második évben vállalja az adatfelvétellel járó többletfeladatokat). Tudjuk, hogy nem mindenkit találtak meg a kérdezők, és nem minden hajléktalan ember válaszolt a kérdéseinkre azok közül, akik valamilyen ellátást kaptak az adott napon. A szálláshelyeken kérdezettek száma 4.500 és 5.000 fő között volt egy-egy alkalommal, miközben az időszakos férőhelyekkel együtt hozzávetőlegesen 9.000 ágyon éjszakáztak emberek ezeken a napokon. A felmérésben résztvevő utcán élők száma 2.500 és 3.000 fő között volt, amely szintén kevesebb volt az utcai szolgálatokkal kapcsolatban lévő hajléktalan emberek számánál.  Ha összesítjük az adatbázisban szereplő személyi azonosító-kódokat kiderül, hogy az említett időszakban ténylegesen – egy vagy több alkalommal – 27.662 különböző hajléktalan embert[2] kérdeztünk meg.

 

A „Február Harmadika” kutatás támogatói: Menhely Alapítvány, Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Twist Olivér Alapítvány, Hajléktalanokért Közalapítvány

A „Február Harmadika” Munkacsoport tagjai (2011):

Breitner Péter, Fehér Boróka, Gróf András, Gurály Zoltán, Győri Péter, Pelle József, Szabó Andrea, Varga Dóra

A kutatással kapcsolatban információ kérhető a februarharmadika@gmail.com címen.

[1] A kezelhető méretű adatbázis érdekében

[2]A személyi azonosító-kódok alapján képzett adatbázis elemszáma, amelyben azok a személyek is szerepelnek, akiknek adathiány miatt nem volt személyi azonosítójuk. Az adathiányos esetek (ugyanakkor valós személyek) kihagyása után 26.481 fő marad az adatbázisunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://februarharmadika.blog.hu/api/trackback/id/tr213529836
süti beállítások módosítása